ANKARA ÇANKAYA İLÇE MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

12 Mart İstiklâl Marşı’nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Günü Mesajı

Çankaya İlçe Millî Eğitim Müdürü Mehmet Yılmaz, 12 Mart İstiklâl Marşı’nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Günü Mesajı
12 Mart İstiklâl Marşı’nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Günü Mesajı

istiklal marşı

İstiklâl Marşı’nın Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kabulünün 94.yıl dönümünü kutluyoruz. İstiklâl Marşı ifade ettiği derin anlamlar ve şiir kalitesi bakımından yeryüzündeki diğer millî marşlardan üstün bir konumdadır. Onun bu üstünlüğü yüreği vatan ve istiklâl sevgisiyle dopdolu bir şairin milletin duygularına tercüman olmasıyla ilgilidir.

İstiklâl Marşı’nı anlamak ve anlatmak için onun hangi şartlarda yazıldığını bilmemiz ve bu çerçevede değerlendirmemiz gerekmektedir. İstiklâl Savaşı’nın elemli ve buhranlı günlerinde, İşgal güçleri bin yıllık Türkiye tarihinde ilk defa Türk yurdunu işgal ettiğinde, Türk milleti tarihinin en karanlık günlerini yaşamaktadır. İşte böyle bir ortamda yazılan İstiklâl Marşı “Korkma!” seslenişi ile başlar. Buradaki korku ifadesi sıradan bir korku olmayıp, her karış toprağı şehit kanları ile yoğrulmuş aziz vatanımızın kaybedilme endişesinin büyük bir şairin hisli kalbinden aktarılmasıdır. En olumsuz durumlarda dahi ümitli kalabilmenin bir ifadesidir. Çünkü esaret de ümitsizlik de bize yakışmazdı. Ezelden beridir hür yaşamış ve bundan sonra da yaşayacak olan milletimiz, vatanına ve istiklâline yönelmiş olan bu çılgınca ve hayâsızca saldırılara elbette boyun eğmedi. Medeniyeti yüzlerindeki vahşeti örtmek için bir maske gibi kullanan dönemin süper güçleri en güçlü silahlarıyla yurdumuzu işgale yeltenmişler fakat Türk ordusu çelikleşmiş iradesi ve iman dolu göğsüyle onlara en güzel cevabı vermiştir.

İstiklâl Marşı, Millî Mücadelenin bütün heybetini ve canlılığını başarıyla yansıtır. Onun bu başarısındaki en önemli unsur Mehmet Akif’in şahsiyeti ve Millî Mücadele yıllarındaki konumudur. Mehmet Akif o karanlık günlerde Millî Mücadelenin başarılı olması için Anadolu’nun çeşitli bölgelerinde, kalemiyle ve ilmiyle yer yer ümitsizliğe düşen insanımıza istiklâl aşkını ve kazanma enerjisini aşılamaya çalışmıştır. İstiklâl Marşı o günlerin heyecanıyla yazılmıştır. Bu yüzden Mehmet Akif: “O şiir bir daha yazılamaz. Onu kimse yazamaz. Onu ben de yazamam. Onu yazmak için o günleri görmek, o günleri yaşamak lazım. O şiir artık benim değildir. O milletin malıdır.” diyerek, bu durumu ifade etmiştir.  Yine İstiklâl şairimizin “Allah bu millete bir daha İstiklâl Marşı yazdırmasın” diye dua etmesi o günlerin, hissiyatımızda ne kadar derin yaralar açtığının ve istiklâlimizi kazanmak için ne büyük fedakârlıklar yaptığımızın bir göstergesidir.

Vatanın korunması, bastığı yerleri toprak diyerek geçmeyen; bu topraklar altında kefensiz olarak yatan şehit dedelerini unutmayan vefalı bir gençliğin eliyle olacaktır. Almış olduğunuz bu emaneti her ne pahasına olursa olsun korumak boynunuzun borcudur. Atatürk ilke ve inkılâplarına bağlı, millî ve manevi değerlerine sahip çıkan ve bilimin rehberliğinde kendini geliştiren bir nesil ancak bu yüksek idealin sorumluluğunu taşıyabilir.

İstiklâl Marşı’nın kabul edilişinin 94. Yıldönümü’nü kutluyor, Ulu Önder’imiz Mustafa Kemal Atatürk, aziz şehitlerimiz ve İstiklâl Şairimiz merhum Mehmet Akif’i şükran ve minnetle yâd ediyoruz.

 

 

 

Mehmet YILMAZ

 

Çankaya İlçe Millî Eğitim Müdürü

Harbiye Mah. Nakış Sokak No41 Çankaya / Ankara - 0 312 418 68 75 / 425 41 76 / 418 24 29 / 418 84 58 / 419 67 22

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.