2023 EĞİTİM VİZYONU 7. BİLGİLENDİRME TOPLANTISI
Millî Eğitim Müdürü Mustafa Özel’in başkanlığında Faik Güngör Anadolu İmam Hatip Lisesinde ‘7.Bilgilendirme Toplantısı’ gerçekleştirildi.Çankaya İlçe Millî Eğitim Müdürlüğünün ‘2023 Eğitim Vizyonu Belgesi’nin açıklanmasının hemen ardından başlattığı ‘bilgilendirme toplantılarının’ yedincisine Şube Müdürü Yaşar Gezgin ve Din Öğretimi Genel Müdürlüğüne bağlı İmam Hatip Ortaokulu ile İmam Hatip Anadolu Lisesi Müdürleri katıldı.
Millî Eğitim Müdürü Mustafa Özel okul müdürlerine hitaben yaptığı konuşmada, "bugün itibari ile ilçemizdeki bütün okul müdürlerimize ulaşarak ‘Vizyon Belgesini’ elimizden geldiği kadar anlatmış ve paylaşmış olduk. Bu paylaşımlar sonucunda aldığımız olumlu geri bildirimler bizi hem heyecanlandırdı hem de çok mutlu etti. Bu süreçte şunu gördük ki; öğretmenlerimiz bir araya geldiklerinde kendi alanlarında belgenin içeriğine ilişkin paylaşımlarda bulunuyorlar bu da önemli bir farkındalığın oluştuğu anlamına geliyor.”dedi.
Özel,“bütün yönetici ve öğretmenlerimiz biliyorlar ki, her kademe ve türdeki okullarımızın işleyişi, amacı, ihtiyaçları, öğrenci yapısı ve fiziki şartları bir diğerine göre farklılık arz ediyor. Bu durum, hiçbir okul türündeki öğrencinin bir diğerinden daha avantajlı ya da dezavantajlı olduğu anlamına gelmiyor. ‘Vizyon Belgesi’ bu anlamda her bir okul türü için avantaj ve dezavantajları görerek öncelikle iyileştirilecek alanları vurgulamıştır.” diyen Özel, konuşmasına şöyle devam etti:
“İmam hatip okullarına yönelik olarak vizyon belgesinde, imam hatip okullarının müfredat, ders yapısı ve dil yeterliliklerinin iyileştirilmesi ile imam hatip okulları ve yükseköğretim kurumları arasında iş birliğinin artırılması şeklinde iki ayrı hedef yer almaktadır. Bu hedefler doğrultusunda öne çıkan bazı başlıklar ise şunlardır;
-Sağlıklı bir din perspektifi sunmak için imam hatip okullarında eğitim görmekte olan çocukların her yönden gelişmesi şarttır.
-Çocuklarımızın akademik ve mesleki gelişimlerini desteklemek için imam hatip okullarıyla yükseköğretim kurumları arasında iş birliği geliştirilecektir.
-İmam hatip okulları programlarının ders saati ve ders türü genel ortaöğretim kurumlarına göre çok fazla olduğundan, azaltılacaktır.
İmam hatip ortaokuluna devam eden çocuklarımıza özellikle Arapça ve diğer yabancı dil alanlarında nitelikli destek eğitimleri düzenlenmek üzere yaz okulları açılacaktır.
İlahiyat fakülteleriyle iş birlikleri geliştirilecek ve başta alan dersleri olmak üzere çocuklarımızın mesleki gelişimlerine yönelik akademik koçluk sistemi yapılandırılacaktır.
Meslek dersleri ile akademik derslerin oranları, farklı alanlarda üniversite okuyacak öğrencilere göre planlanacaktır.”
İmam hatip okullarını tercih eden velilerin, çocuklarının akademik eğitimi alırken aynı zamanda bazı temel dini bilgileri de almalarını istediklerini söyleyen Özel, okulların yani devletin, öğrencileri dinin temel kaynaklarıyla doğru şekilde tanıştırması ile birlikte bu okulların toplum tarafından sahiplenildiğine vurgu yaptı.
Toplantı, Okul Müdürlerinin ‘2023 Eğitim Vizyonu Belgesi’ne ilişkin görüş önerilerini sunmaları ve okullarında gerçekleştirdikleri faaliyetlere ilişkin sunumları ile sona erdi.