2023 Eğitim Vizyonu -Mesleki Ve Teknik Eğitim- Bilgilendirme Toplantıları (III)
1093
08:36
02.11.2018

Toplantıya Şube Müdürü Yaşar Gezgin, Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü’ne bağlı Okul Müdürleri ile Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü’ne bağlı Halk Eğitim Merkezi Müdürleri katıldı.

Millî Eğitim Müdürü Özel, Okul Müdürlerine hitaben yaptığı konuşmada; "Vizyon Belgesinin,  mesleki ve teknik eğitime ayrı bir önem verdiğini, okulu merkeze alan bir sistem anlayışının benimsendiğini, okul-toplum ilişkisinde pozitif bir ivmenin kazanılması gerekliliğine dair önemli mesajlar içerdiğini ifade etti. Özellikle ‘Meslek Liseleri’nin bu  süreç içerisinde hep arka planda kaldığını belirten Özel,  ancak son yıllarda meslek lisesi sayılarında artışların yaşandığını bunun da iyimser bir tablo oluşturduğunun farkında olduklarını” söyledi.

 “Sayın Bakanımızın ve ekibinin ortaya koymuş olduğu bu iradeye bizler de sahadaki tecrübelerimizle destek vermeliyiz. Meslek liselerine yönelik var olan toplumsal algıyı hep birlikte değiştirmeliyiz diyen özel, mesleki eğitimi nasıl daha cazip ve verimli hale getireceğimize ilişkin de sahadan somut öneri ve projeler sunmalıyız." dedi.

" Bakanlığın, öğrencilerimize ilkokuldan itibaren tasarım atölyeleri benzeri araçlarla yetenek ve beceri testleri geliştireceğini, meslek liseleri için ise genel beceri setleri oluşturacağını söyleyen Özel, böylece çocukların hangi mesleğe, ne kadar uygun olduğunun da ortaya çıkacağını" ifade etti.

Liselerde ders sayılarının azaltılmasının da memnuniyet verici bir karar olduğunu söyleyen Özel, "öğrencinin, çok fazla alana ilişkin farklı dersler yerine ilgi ve yeteneği doğrultusunda yatkın olduğu alana ilişkin yeterli sayıda ders almasının hem zaman hem de derinlik kazanma anlamında daha verimli olacağını “vurguladı.

Meslek liselerinin, ülkemizin ekonomik sistemiyle örtüşmesi gerektiğini ifade eden Özel, “müfredatın esnek ve modüler olarak yapılandırılacağını, eğitim-istihdam-üretim ilişkisinin güçlendirileceğini, yüksek teknoloji ile üretimin, dijital teknolojilerin kullanımının bu liselerimizde daha belirgin bir hale geleceğini” beklediklerini ifade etti.

 Millî Eğitim Müdürü Özel; "Bakanlığımız, meslek liselerinin yapacakları üretimden alınan yüzde 15’lik Hazine kesintisinin yüzde 1 olarak değiştirilmesini sağlayarak  meslek liselerinin üretim alanındaki konumunu güçlendirmek ve piyasa ile rekabet edebilmesini hedef olarak seçtiklerini" dile getirdi.

 Özel, “Bakanlığımız 2023 Vizyon Belgesi ile Mesleki ve Teknik Eğitimde kısaca;

ü  Bireylere ilgi, yetenek ve mizaçları doğrultusunda mesleğin gerektirdiği bilgi, beceri, tutum, tavır ve meslek ahlakını kazandırmayı,

ü  Sektörün iş gücü ihtiyacına cevap verebilecek niteliğe sahip bireyler yetiştirmeyi,

ü  Gelişen teknolojiye uyum sağlamayı,

ü  Akademik ders yoğunluğunu azaltmayı,

ü  Mesleki ders içeriklerini güncellemeyi,

ü  Öğretmenlerin iş başında eğitim olanaklarını artırmayı,

ü  Ulusal ve uluslararası sektör ve kamu finansal kaynaklarının kullanımı yoluyla, okulların altyapı ve donanımının hızla değişen ve gelişen teknolojiyle uyumlu hâle getirmeyi

ü  Sektör liderleri ile iş birliği imkânlarını artırmayı öncelikli hedefler arasına koymuştur.” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

Şube Müdürü Yaşar Gezgin’in, Mesleki ve Teknik Eğitime ilişkin vizyon belgesindeki diğer hedefleri Okul Müdürleri ile paylaşması ve görüş-önerilerini sunmalarını istemesi  ile devam etti.

Toplantı, Okul Müdürleri´nin  tek tek söz alarak, AB projelerini, Kalkınma Ajansları ile yaptıkları çalışmaları ve özel sektör ile yapılan iş-birliği protokollerini anlatmaları ile sona erdi.

 

 

02-11-201802-11-201802-11-201802-11-201802-11-201802-11-2018

Yayın Tarihi: 02.11.2018