ANKARA ÇANKAYA İLÇE MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

TÜRK MİLLETİNİN BAĞIMSIZLIĞININ SEMBOLÜ 98 YAŞINDA

Çankaya İlçe Millî Eğitim Müdürlüğü tarafından Bahçelievler Deneme Anadolu Lisesi koordinesinde “Milletin Sesi Mehmet Akif” teması doğrultusunda “Mehmet Akif Ersoy’u Anma Programı” ve “İstiklal Marşı’nın Kabulünün 98. Yıl Kutlaması  icra edildi.
TÜRK MİLLETİNİN BAĞIMSIZLIĞININ SEMBOLÜ 98 YAŞINDA

Milli Marşımız İstiklâl Marşımızın kabulünün 98.yıldönümü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Günü etkinliklerine Çankaya Kaymakamı Hüdayar Mete Buhara, Çankaya İlçe Millî Eğitim Müdürü Mustafa Özel, Şube Müdürleri Şerafettin Delialioğlu, Yaşar Gezgin, Hasan Öztürk ve Haydar Kılıç ile Okul Müdürleri katıldı.

Günün anlam ve önemine ilişkin olarak katılımcılara ve öğrencilere hitap eden Millî Eğitim Müdürü Özel’in konuşması aşağıda sunulmuştur:

“Milli Marşımız İstiklâl Marşımızın kabulünün 98.yıldönümü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Günü etkinliklerinde sizlerle birlikte olmaktan duyduğumuz mutlulukla hepinize hoş geldiniz diyorum.

Burada İstiklâl Marşı’mızın kabulünü kutlarken onu yazan eşsiz mütefekkir, dava adamı Mehmet Âkif’ i de tanımak, anlamak, anlatmak; yâd etmek, şükran ve rahmetle anmak minnet borcumuzdur. Ne mutlu bizlere ne mutlu sizlere ki Mehmet Akif gibi pak bir ruhu, temiz bir vicdanı yâd etmek, onun davasını, ideallerini, vatan aşkını, heyecanını paylaşmak için bugün buradayız. Merhum Mehmet Akif´i hakkıyla anmak ve ona layık olmak, Akif´i düşünceleriyle, dünya görüşüyle zorluklar karşısındaki asil duruşuyla tanımayı gerektirir.

İstiklal Marşı´nı Safahat´a almayıp kahraman ordumuza ve onun şahsında milletimize ithaf eden bir vatansever; gençlerdeki cevherin farkında olan bir münevverdir Mehmet Akif. Kalemiyle yazmaktan ziyade gönlüyle, kalbiyle yazan bir şairdir. Mehmet Akif, sadece İstiklal Marşımızın şairi, sadece milli şairimiz değildir, bir şair olmanın çok çok ötesinde bir mütefekkir, bir münevver, bir gönül insanıdır. Akif´in tüm şiirleri ve fikirleri bizi biz eden, bize ışık tutan, bizim yolumuzu aydınlatan birer meşaledir. Büyük bir kıvançla ve gururla okuduğumuz İstiklal Marşı da esasen bir milletin serencamı, felsefesi ve özüdür.

Büyük şair, mütefekkir Mehmet Âkif İstiklal Marşı´yla milletin hürriyet mücadelesini ve ezelden ebede yürüyüşünü destanlaştırarak bütün bir milletin hislerine tercüman olmuş ve bu mücadeleyi ölümsüzleştirmiştir. Milletimizin yaşadığı en buhranlı dönemde İstiklal Marşımız, kahraman ordumuza ve aziz milletimize umut aşılamış, milli mücadele ruhunun canlanmasına vesile olmuştur. Milli değerlerimizin, bağımsızlık ideallerimizin, milli şuurumuzun ve istiklal ruhumuzun veciz bir şekilde ifade edildiği Marşımız bu niteliklerinden dolayı milli mücadelenin en çetin dönemlerinde halkımıza büyük cesaret ve moral aşılamıştır.

Tarihteki şanlı yürüyüşümüzü, milletimizin karakterini, kahramanlığını, bağımsızlık tutkusunu, vatan sevgisini başka bir eserle bundan daha veciz biçimde ortaya koyabilmek mümkün değildir.

Asım, adaleti, hakkaniyeti, vicdanı, merhameti ve değerleri temsil eder.

Akif’in gerçek nesil olarak müjdelediği namusunu çiğnetmeyen ve çiğnetmeyecek olan Asım ve Asım’ın nesli: Akif´in Safahat´ında, Akif´in destanında yer alan onun idealindeki gençtir. Asım, adaleti, hakkaniyeti, vicdanı, merhameti ve değerleri temsil eder. Asım, hayali bir kimlik, değildir.

Sevgili Gençler, Mehmet Akif´in “nesli gerçek” olarak nitelendirdiği Asım’ın nesli bugün sizlersiniz. Asım, gücün, zulmün, zorbalığın karşısında asla boyun eğmeyen, hakikati eğip bükmeyen, şartlar ne olursa olsun, hakkı tutup kaldırandır. Bencillikten yana değil adalet ile üretip adalet ile paylaşmaktan yana taraf olandır. Mehmet Akif´in idealindeki Asım´ın işi gönüler kırmak değil, kırık gönülleri kazanmak ve daima ileri en ileri gidebilmektir.

 

Akif Asım’ın Nesline İnandı, Size İnandı.

Akif; Asım´a inandı, Asım´ın nesline inandı, size inandı. Geleceğe ilişkin hep güzel umutlar besledi. Akif´in İstiklal Marşıyla, onun o milli marşıyla bu millet ayağa kalktı, bu millet Kurtuluş destanını yazdı.

Bu Mirasa, Gözümüz Gibi Sahip Çıkacağız.

Mehmet Akif Ersoy´un, İstiklal Marşı´na ilişkin tartışmaların yapıldığı bir dönemde, ´´O şiir bir daha yazılmaz. Onu ben de yazamam. Onu yazmak için, o günleri görmek, yaşamak lazım. O şiir artık benim değil, milletin malıdır. Benim millete en kıymetli hediyem budur. Allah bu millete bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın.´´ sözlerine karşılık biz de İstiklâl Marşı’nın ruhunu kavramak, ifade ettiği anlama vakıf olmak ve hak ettiği saygıyı ona göstermek zorundayız. Belki bu şekilde atalarımıza ve şehitlerimize vefa borcumuzu da ödemiş, bize yakışan ve bizden bekleneni yapmış oluruz.

Bu mirasa gözümüz gibi sahip çıkacağız. O destana, o büyük zafere, o büyük zaferin ardından kurulan cumhuriyete daima sahip çıkacağımızı belirtiyor ve bir kez daha büyük üstat Mehmet Âkif’i sevgi, saygı, minnet ve rahmetle anıyor, hepinize sevgi ve saygılarımı sunuyorum.”

12-03-201912-03-201912-03-201912-03-201912-03-201912-03-201912-03-201912-03-201912-03-201912-03-201912-03-201912-03-201912-03-201912-03-2019

Harbiye Mah. Nakış Sokak No41 Çankaya / Ankara - 0 312 418 68 75 / 425 41 76 / 418 24 29 / 418 84 58 / 419 67 22

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.